donderdag 30 mei 2013

Bouw-instrumenten

Derde bijeenkomst, 28 mei 2013

"Gaan we vandaag instrumenten maken?", vragen de kinderen meteen bij binnenkomst. Ja, dat gaan we doen maar niet voordat we een warming-up hebben gedaan. "Ga allemaal maar staan", zingt Dominique en de kinderen zingen haar na.

Subway
Aan het einde van de warming-up zingen we het nieuwe metrolied, dat we voor het gemak 'Subway' noemen. Het is namelijk een vertaling van de Sesamstraat-klassieker The Subway, zie youtube.


Onder elke straat hoor je boem boem in de maat van de metro. Metro!

Daar gaat 'ie voorbij, hoor het ritme oh zo blij van de metro. Metro!

Onze metro gaat ondergronds als een mol. Want de hele stad is overvol. 
Ga naar het loket, koop een kaartje, dolle pret in de metro. Metro!

Oho oho oho oho oho oho oho, wat is het hier warm.

Oho oho oho oho oho oho oho, haal je nagels uit mijn arm.

Ooooooooooooooooh, ik trek zo aan het alarm.
Hoe dan ook, overal, waar dan ook.

We delen bouwpotloden, schroefdopsleutels en trechters uit, die de kinderen gebruiken als percussie-instrumenten en waarmee we jammen op het nieuwe lied.

Bouwen
Vervolgens krijgen de kinderen per groep materialen om een bas-emmer en schuurblokjes te maken. Ze gaan druk aan de slag en 20 minuten later hebben we 4 klinkende bas-emmers en 4 paar schurende schuurblokjes.

Koker-xylofoon
De instrumenten worden verdeeld over de kinderen en aangevuld met de zelfgemaakte gitaar die Caspar thuis heeft gemaakt van een wasmiddelflacon. En we hebben ook nog een koker-xylofoon. Dat is een fantastisch nieuw instrument gemaakt door Dominique van kartonnen kokers (gevonden op de stoffenmarkt) die ze op maat heeft gezaagd totdat ze precies de juiste toon hebben. Ze heeft de 5 tonen van het lied 'Mee-metro' aan elkaar bevestigd tot een soort xylofoon. Vandaag is de eer aan Tijn om het instrument te bespelen door met de onderkant van een slipper op de buizen te slaan. Dat doet hij zeer vakkundig.

Orkest
Het orkest zit klaar. Een lied begint altijd vanuit stilte: dat is de regel die we heel streng hanteren in het Bouworkest. Christie is de dirigent en telt af. We spelen en zingen ' Mee-metro'. Er is een solo voor de bas-emmers, een solo voor de percussie-instrumenten, een solo voor de gitaar en voor de koker-xylofoon. Het begint op een echt orkest te lijken.


Robin en Tijn zijn geconcentreerd met hun schuurblokjes bezig


Loek en Boele oefenen op de bas-emmer


Zo ziet de koker-xylofoon er uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten