vrijdag 15 maart 2013

Eindelijk drummen

Les 7 Jammen XS: 15 maart 2013

We zetten de kinderen op stoelen in twee rijen tegenover elkaar en doen een vraag en antwoordspel. De een klapt een ritme, de ander antwoordt met hetzelfde ritme. Daarna doen we dat en groupe: de ene helft vraagt, de andere helft antwoord. Dat klinkt al snel heel mooi. Het ritme begint een beetje te lijken op "We will, we will rock you" van Queen. Dat vinden de kinderen wel een mooi deuntje om te leren. We pakken de emmers en de zelfgemaakte drumstokken erbij en dan klinkt het nog machtiger.

We studeren een nieuw lied in: cowboy Billie Boem.

En wie rijdt daar op z´n paard door de prairie
Dat is cowboy Billie Boem door de boeven zeer gevreesd
Er is nooit in ‘t wilde westen een cowboy geweest
Die zo dapper was als cowboy Billie Boem

Van je hotsie knotsie knetter van je jippie jippie jee
Maar het paard was zeer vermoeid dus dat kon niet langer mee
Maar hij moest de boeven vangen dus nam hij een ander beest
En nu gaan we zelf verzinnen wat voor beest dat is geweest


Ook bij dit lied kun je heel goed vraag en antwoordritmes drummen op de emmers.

Ritmes staan vandaag centraal, evenals het drumstel. Dominique vertelt hoe de verschillende onderdelen van het drumstel heten en laat horen hoe ze klinken. De snare drum, de base drum (of kick), de toms en de hi-hat. Robin weet er al veel van omdat haar vader drummer is. Daarna mogen de kinderen allemaal om de beurt het drumstel uitproberen met drumstokken in kinderformaat. 

Iedere week azen ze op het drumstel, heel begrijpelijk, want wanneer krijg je nou de kans om op een echt drumstel te spelen? Toch besluiten we meestal om het drumstel niet voor het jammen te gebruiken, omdat er steeds veel te hard op geslagen wordt. Maar zo solo, terwijl de andere kinderen luisteren, gaat het eigenlijk heel goed en zijn we verbaasd over de mooie ritmes die ze maken. De kinderen vinden het stuk voor stuk geweldig. 

Na de limonadepauze gaan we het bosverhaal verder uitwerken. Dominique heeft een paar nieuwe percussie-instrumenten meegenomen waarmee we nog meer onweer-, regen- en dierengeluiden kunnen maken. Loek wil een trommeltje om de spanning op te bouwen. Vera en Laetitia bootsen voetstappen na met boomwhackers. Louis is een zwarte panter, Leidi een vogel. Ilja zorgt voor de regengeluiden. Robin luidt 'de avondklok'.  Merel en Juul proberen verschillende instrumenten uit. Het verhaal groeit nog steeds. 

Volgende week is de laatste les. Vanaf kwart voor 5 is die les openbaar, dan mogen de ouders komen kijken en luisteren naar wat we de afgelopen weken hebben gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten